Devet muza svedeno u jednu

Kako je biti glavna među lutkama? Razgovor s Krunom Tarle , voditeljicom Lutkarske radionice, otkrio nam je odgovor na to pitanje.

Kada se pojavila vaša ljubav prema lutkama?

Kada sam bila mala, igrala sam se s običnim lutkama, a onda, kada sam malo narasla,  igrala sam se s lutkama  puppets. Postoje one lutke s kojima se igraju sva djeca i one lutke s kojima se igraju umjetnici.

Možete li nam opisati postupak izrade lutke i koliko je vremena potrebno za to?

Ovo je pitanje jako teško, odgovori su jako rastezljivi. Postupak je izrade lutaka  takav, za svaku vrstu lutaka je drugačiji način, ovisi o materijalu s kojima se radi, ovisi o tehnologiji,ovisi i o veličini. Može ovisiti hoće li biti plošna ili voluminozna. Može trajati od nula minuta, ako samo smotaš papir ili neki drugi predmet, a može trajati i mnogo više.

Slušaju li Vas polaznici?

Ova grupa mi je ove godine fenomenalna! Nije bitno slušaju li već da surađuju i da su oni zadovoljni i tako nastaje nekakav interaktivan odnos.

Kada je bio vaš prvi susret s lutkarskom predstavom?

Kada sam bila mala, gledala sam predstave u Zagrebu, u Kazalištu lutaka, neku dječju predstavu. Bila sam na granici kad djeca spoznaju svijet i kada su još uvijek u svijetu mašte, iako sam povjerovala da su te lutke zapravo živa bića. No nakon toga sam vidjela štapić koji ne može biti nevidljiv.To mi je bilo zanimljivo.

Inspirira li Vas muzika?

U nekim je predstavama muzika sinteza slike, materijal koji možemo oblikovati. Imam nekoliko kompozitora koje obožavam i one koje svakoga dana otkrivam.

Kako komponirate temu muza u završnu temu?

Ova je tema jako zanimljiva jer se radi o umjetnosti. Napravit ćemo jednu muzu koja je stigla s Olimpa.

Kojom se muzom trenutno bavite?

Ja sam svih tih devet muza svela u jednu, zato što je umjetnost jedna, a načini izražavanja su različiti.

Lorena Filko i Elin Franković

Tagged with:     ,