Vedra ekipa literata odmah se baca na posao

Vedra ekipa literata odmah se baca na posao

Literarna je radionica spremno zauzela svoje mjesto i na ovome Novigradskom proljeću. Sa svojim voditeljem Brankom Čegecom odmah se bacaju na pisanje. Usprkos tišini koja vlada, mašta im neprestano radi te stvaraju svoj vlastit svijet bez granica. Njihov voditelj rekao nam je:

Koliko će vam ovogodišnja tema Muzej muza poslužiti za rad u vašoj radionici?

Mi smo se odmah prihvatili teme, koliko ćemo biti uspješni ne znam, vidjet će se na kraju radionice. Ja se barem nadam. Po tome kako smo počeli i po prvim rezultatima, meni se čini da nam je tema dovoljno široka i nećemo ju ostaviti tek tako.

Kakvu ulogu ima vaša radionica na ovome Novigradskom proljeću?

Naša radionica je kao i svaka radionica u određenoj mjeri autonomna i pokušava se onda povezivati s drugim radionicama. Ne vidim neku specifičnu ulogu naše radionice. Naša radionica je tu zato da bismo sebi otvorili neke mogućnosti koje možda nismo imali, a koje nam nameće tema.

Što vam se najviše sviđa u vašoj radionici?

Ove sam godine dobio uglavnom nove učenike i na početku sam bio dosta oprezan, međutim već nakon prvih pola sata bilo mi je jasno da ćemo funkcionirati odlično.

Kakva je atmosfera s obzirom da pišete i razmišljate?

Atmosfera je odlična i ostavlja dovoljno prostora za ozbiljno razmišljanje i pisanje.

Koji je za vas najbolji način dolaska do inspiracije za literarne radove?

Mi smo odmah na početku dosta raspravljali oko toga kako dobiti inspiraciju. Da smo čekali da nam dođe inspiracija, prošlo bi Novigradsko proljeće. Stvar je u tome da mi potičemo inspiraciju te da je inspiracija nešto što je stalno s nama, a mi ju ne čekamo, već ju neprestano tražimo.

Ovdje smo pronašli i najvedrijeg učenika, Josipa Zavelima Jurčevića, koji nam se predstavio i spremno odgovorio na par pitanja.

                                                                                                                     Foto: Dijana Dill

Ja sam Josip Zavelim Jurčević. Idem u Osnovnu školu Horvati. Ovo mi je prvo Novigradsko proljeće. Došao sam ovamo jer sam bio sudionik LiDrana 2016. koje mi je puno pomoglo u kreativnom razvijanju. Kao što vidite iz priloženog, tu je moja hospitantica koja mi pomaže pri pisanju, ali ono što je bitno reći je, da sam dobivam i dajem ideje.

Što misliš o temi muza?

Tema je dosta povijesna. Ja sam upoznat s povijesti. Dolazim iz obitelji kojoj je povijest usađena u dio života. Imam puno braće i sestara, ali nije mnogima povijest zanimljiva. Kad završim osnovnu školu, htio bih se baviti poviješću.

Što te dovelo do literarne radionice?

Moram priznati da ni sam ne znam, ali dajem jako odlične rezultate. U školi sam upravo napisao pjesmu o mom gradu Zagrebu i unio sam se u to sa svim svojim mislima i dušom.

Koje je tvoje nadahnuće kada pišeš radove?

Moje osobno nadahnuće je to što ću svim svojim literarnim radovima razveseliti cijelu obitelj.

Literarna radionica zbilja ne poznaje granice te smo sigurni da će i oni uz pomoć svoje muze pokazati na kraju ono najbolje od njihovog stvaranja.

Nina Matanović i Magdalena Mićanović

Tagged with:     ,