You are here
Home > SLIKA > VIDEODOKUMENTARNA > Najbolji sladoledar Novigradskog proljeća

Najbolji sladoledar Novigradskog proljeća

Josip Krunić

Popričali smo s nekim ljudima o Josipu Kruniću i odlučile vam ga predstaviti.

Postignuća

Josip Krunić voditelj je video-dokumentarne radionice na Novigradskom Proljeću već 27 godina. Mentor je u SKIG-u (Studio Kreativnih Ideja Gunja). Iz njihove radionice u posljednjih 8 godina izašlo je 40 filmova, a mnogi od njih prikazani su na televiziji. Većina ih je nagrađena. Kao vrhunski pedagog, Krunić je cijeli svoj život nesebično posvetio radu s mladim talentima. Dobio je poznatu nagradu „Ivan Filipović“ za životno djelo.

Zanimljivosti

Profesor Krunić, za kojega učenici kažu da uz film radi i najbolji sladoled na svijetu, kaže da je ljubav prema velikom platnu na njega prenio njegov otac Stipan, koji je redovito odlazio u kino dok je živio u Zagrebu. Živi u Podgajcima gdje u svom domu ima šest mačaka. Sam za sebe kaže da brzo gubi naočale te da je senilan, ubrzan i nostalgičan. Sada je u mirovini, a prije je radio kao učitelj hrvatskog jezika.

Što drugi kažu o Josipu Kruniću

„Nastavnik Krunić je mene i moje prijatelje obilježio u tolikoj mjeri da bih o njemu mogao danima pričati. Zapravo, kad bolje razmislim, on je uz moje roditelje jedina osoba koja me usmjerila u životu i udarila pečat mom odgoju.“ – u jednom intervjuu kazao je njegov bivši učenik, Ivan Kelava.

„Josip Krunić je izniman stručnjak i pedagog, ne samo u okvirima Škole stvaralaštva „Novigradsko proljeće“, rekao bih,  nego i u cijeloj Hrvatskoj. Poznat je po svome znanju, snazi, predanosti i želji da nauči druge. Područja njegova interesa vrlo su različita. naravno. Ona su u prvom redu, već dugo vezana za film, ali njega zanima i književnost, novinarstvo, slikarstvo i druge umjetničke prakse. Josip Krunić dao je poseban pečat Školi stvaralaštva.“ – rekao nam je Miroslav  Mićanović, njegov kolega.

Josip Krunić – ljubitelj kina

U studentskim danima nije izlazio iz kina, a njegova ljubav prema kinu sve je više i više rasla. Kupio je prve knjige o filmu, a 1976. godine pozvan je na ljetnu filmsku školu u Crikvenici. Te godine škola je osnovala školsko kino u kojem je gledala najbolje hrvatske dokumentarce i animirane filmove – Zagrebačke škole crtanoga filma. Kasnije su i oni počeli snimati svoje filmove.

LJŠFG

LJŠFG je ljetna škola filma u Gunji, koju organiziraju Josip Krunić, Stipica Mišura i Magda Mas. Škola se odvija svake godine u ljetnim mjesecima u OŠ „Antun i Stjepan Radić. Tamo učenici mogu pokazati svoju kreativnost na različitim radionicama.

Natali Belušić i Magdalena Mićanović

Top