You are here
Home > AKTUALNO > Raku party

Raku party

Na popisu radionica Novigradskog proljeća već tradicionalno se nalazi Keramičarska radionica, a kako je jučer, 20.travnja, u dvorištu škole održan Raku party, željeli smo otkriti što uopće znači riječ raku, ali i shvatiti postupak koji smo mogli vidjeti.

A tko nam to može objasniti bolje od polaznika same Keramičarske radionice. Mia Rogić, koja je ovdje četvrti put, pristala je reći nam nešto više o njezinoj radionici te postupku koji koriste.

Rekla nam je kako koriste mnogo gline i boje te zbog ovogodišnje teme prave mrkve, „kašete“ i makete tržnica. Objasnila nam je kako je raku tehnika pečenja keramike te kako je jučer i sama sudjelovala zbog čega nam je iz prve ruke mogla reći o čemu se točno radi: Mogli ste vidjeti savršeni primjer rakua. Postoje još i boje koje se nanesu na keramiku pa se onda sve to peče oko 30 minuta. Zatim se vadi i zakopava piljevinom kako bi se zatvorio dotok zraka. Ako se koristi zlatna boja, onda se mora odmah zakopati.Također, otkrila na je kako se na istu radionicu želi prijaviti i sljedeće godine.

Nadamo se da smo vam pomogli shvatiti bar neke čari ovog zanata. Razmislite, možda bi baš ova radionica dogodine bila idealna za vas.

Karla Zupičić

Top