You are here
Home > TRŽNICA > Što stoji iza ovogodišnje teme Novigradskog proljeća?

Što stoji iza ovogodišnje teme Novigradskog proljeća?

Na jučerašnjem svečanom otvaranju doznali smo kako je tema ovogodišnjeg Novigradskog proljeća tržnica. Zbog toga smo odlučili istražiti što ona zapravo znači i je li uopće povezana s tržnicom na kojoj kupujemo svakodnevne potrepštine.

U istraživanju smo se najprije obratili sudionicima koji su u najmanju ruku bili zbunjeni izborom teme te su nam na pitanje zbog čega smatraju da je izabrana baš ova tema, najčešće odgovarali da ne znaju ili su tek pretpostavljali. Sudionice Dora Blažević, Tiziana Brčić i Nika Anić rekle su nam: „Moguće je da je tržnica ovogodišnja tema zbog svoje dinamičnosti i živahnosti.“ No, kako nismo željeli stati na ovom odgovoru, nastavile su: „Možda su došli do te ideje jer svaka radionica, baš poput tržnice, može ponuditi stvarno svašta.“

Studentica Ani Čerjan iznijela je svoje shvaćanje teme: „Možda je ovogodišnja tema postavljena kako bi se stvorila svojevrsna tržnica talenata koja će ponuditi talente svih polaznika i na taj način prikazati koja je zapravo bit Novigradskog proljeća.“ Naposljetku, obratili smo se i mentoru Theodoru de Canzianiju Jakšiću koji nam je rekao: „Tema je ono što nas okuplja i usmjeruje te daje početnu ideju. Na kraju je ona upravo ono što veže različite stvari, riječ, sliku i pokret, u cjelinu.“ Na pitanje je li ova tema povezana s tržnicom u užem smislu riječi, spremno odgovara: „Zašto ne? Ipak, može biti shvaćena i u drugom smislu, tako da trgujemo idejama i znanjem. Također, ona ne pretpostavlja isključivo kupnju, već ponekad i razmjenu koja je još jedan njezin oblik.“

No, kako je ova tema uključena u rad pojedinih radionica? Iz razgovora s polaznicima Filmske radionice doznali smo kako se radnja njihovog uratka odvija na tržnici, dok su polaznici Scensko-glazbene radionice trebali pripremiti glazbu koja ih asocira na tržnicu zbog čega su odabrali orijentalnu glazbu.

Stoga, možemo reći kako je ovogodišnja tema, unatoč nekim nejasnoćama u početku, ponudila razne mogućnosti interpretacije zbog kojih će polaznici u svim radionicama moći pokazati svoje talente.

Karla Zupičić

Top