Google, njegova povijest i “trikovi”

Voditeljica radionice Novine na internetu, Nora Krstulović, poučila nas je kako koristiti tražilicu Google. Među ostalim, saznali smo i kako je Google nastao te kako se razvijao.
Google su pokrenuli Larry Page i Sergey Brin 1997. godine, gotovo slučajno i od nule, počeli su u garaži, a danas su jedna od najmoćnijih kompanija u svijetu. Larry i Sergey  upoznali su se 1995. godine i u početku nisu slagali ni oko čega. Godinu kasnije započeli su suradnju na tražilici  BackRub. Zaključili su da tražilici treba novo ime te su je nazvali Google. U ožujku 2001. Google.com postaje dostupan na 26 jezika, a u srpnju već ima i mogućnost pretraživanja slika, a u rujnu pokreće Google vijesti. Četiri godine kasnije pokrenuo je i Google mobilno pretraživanje interneta. U samim počecima trebalo mu je tridesetak dana da pronađe traženi pojam, a danas su potrebne dvije do tri sekunde.
U nastavku vam stoga donosimo neke od korisnih trikova:
Ako želite na našoj stranici pročitati sve u vezi s  keramičarskom tehnikom raku, onda u tražilicu Google upišite:
raku site:novigradsko-proljece.com/web/2014/ i izlistat će vam svi članci na našoj stranici u vezi s rakuom.
Raku

Google može izvoditi i matematičke operacije. Stoga, ako želite saznati koliko grama ima 550 kilograma, onda upišite
550 kilograms to grams i pojavit će vam se sljedeći odgovor: 550 kilograms = 550 000 grams, tj. na hrvatskom 550 kilograma=550 000 grama.

Kilogrami u grame

 

Ako, primjerice, želite u istom tekstu pronaći dvije različite riječi, odnosno dva pojma (npr. krumpir i odrezak), u Google tražilicu upišite:
krumpir+odrezak
Krumpir+odrezak

Google može i računati. Ako želite izračunati koliko je 39 x 85, a nemate u blizini mobitel ili kalkulator, upišite
39*85 i dobit ćete rezultat.
Kalkulator 

Kada želite pronaći dvije ili više povezanih riječi u jednome tekstu, npr. Čudnovate zgode šegrta Hlapića, u Google upišite
”Čudnovate zgode šegrta Hlapića” i pojavit će vam se svi tekstovi  koji sadrže te riječi.
Čudnovate zgode šegrta Hlapića

 

 

 

 
(247 posjeta)