Kad se krene u stvaranje nema granica!

Irena Đurkesac, voditeljica Plesne radionice

Koliko se dugo bavite plesom?
Jako dugo, od svoje 6. godine. No, koliko sada imam, neću vam reći.

Koja Vam je omiljena vrsta plesa?
Definitivno suvremeni. Prvenstveno zato što pruža najšire mogućnosti istraživačkog karaktera, kroz njega mogu prenijeti svoje emocije i svoja zapažanja te nema strogog okvira. Naravno, postoje različite tehnike i vještine osposobljavljanja tijela. Ali, kad se krene u stvaranje, granica zaista nema.

Koliko ste zadovoljni ovogodišnjim učenicima?
Uistinu su odlični.

Kako izgleda jedan dan i program u Vašoj radionici?

Različito je uvijek. Prvi dan svakako imamo vježbe opuštanja. Važno je polaznike na samom početku opustiti, povezati te im dokazati da čak i “pogreške” nisu važne i da je sve što naprave dobro. Nakon toga “bacamo” se na temu i zadatke povezane s njom.
Prvo istražimo gdje tko stoji i radimo na vještini. Vrlo nam je važna dinamika grupe, čak i  najvažnija u plesu, isto tako radimo i na zoni, da se možemo orijentirati i visoko i nisko i prema sredini.

Sviđa li Vam se ovogodišnja tema?
Pa na prvu tema gotovo nikad ne sjedne. No, s vremenom dođu asocijacije, onda dođe do nekog produbljivanja,  pa shvatiš da je svaka tema odlična i vrlo zanimljiva.

Radite li možda u nekom klubu kao trenerica? Razlikuju li se treninzi u Vašem klubu i na Novigradskom proljeću?
Da, imam plesni studio u Zagrebu. U nekim stvarima se i razlikuju.  Pogotovo u vremenu. Naravno da na radionicama imamo puno vremena, a u mom studiju radimo sat i pol do dva. Ono što napravimo ovdje u jednom danu u Zagrebu napravimo otprilike za mjesec dana. A vrijeme… To je ljepota rada na Novigradskom proljeću.

Možete li nešto poručiti Vašim učenicima s radionice i općenito djeci koja se bave plesom?
Svoje učenice obožavam. Naravno da nije jednostavno, ali djeco, plešite! Ples je krasan, ples rasterećuje, ples odmara. Ne morate misiliti, samo plešite!

 
(343 posjeta)