Fotografija je ključan vizualni medij za današnju civilizaciju

Borislav Božić, voditelj Foto radionice

Koliko dugo se bavite fotografijom? Što Vas je privuklo tome?

Ako ozbiljno pričamo, cijeli svoj život. Fascinira me svijet koji me okružuje, također i kako ga prenijeti u sliku te poslati poruku. Prvi fotoaparat dobio sam za nagradu kada sam bio osmi razred, dakle negdje tvojih godina. Eto vidiš, u tvojim godinama zaljubio sam se preko ušiju u jednu prekrasnu Zdenku iz svog razreda, napisao sam joj ljubavnu pjesmu i poslao je za jednu radijsku emisiju gdje je bila objavljena kao najbolja pjesma. Tada sam dobio fotoaparat kao nagradu. To je bio početak.

Koliko je polaznika u Vašoj radionici? Jeste li zadovoljni njihovim informatičkim i fotografskim znanjem ili pak imate veće brige oko njihovog samog uvođenja u taj svijet?

Ima nas ukupno 22, to je jedan lijepi broj, a znanja nikad dovoljno. Ali, ono čime nisam samo zadovoljan, nego prezadovoljan, jest to što moji polaznici sa sobom nose znatiželju, radoznalost, nose ideju igre, stvaranja, želju, a sve ono što nedostaje vrlo se brzo i lako nauči. Kad postoji želja da se otkrije nešto novo, sve je lako.

Koliko sudjelujete na Novigradskom proljeću?

Čini mi se, koliko se lijepo osjećam, da sudjelujem već preko 180 godina, no u realnom svijetu, bio sam ovdje devedesetih, nakon čega neko vrijeme nije bilo Fotografske radionice, a u zadnje vrijeme, sudjelujem oko 13 godina.

Ima li učenika koji se ovdje iznova vraćaju?

I ove godine imam nekoliko sjajnih mladih učenika, koji ovdje dolaze već nekoliko godina, što me beskrajno raduje. Oni su sretni također, a preko njih mogu pratiti kako evoluiraju u svom kreativnom smislu.

Jesu li polaznici više zainteresirani za terensko fotografiranje ili više vole fotografiranje i obilaženje radionica?

Uglavnom oboje. Imamo problemska te tematska snimanja. Radionica je specifična zato što radimo na dva plana, odnosno u dvije forme. Jedna od njih je dokumentarna, dakle pratimo sve radionice na Novigradskom proljeću, zbivanja izvan radionica, a imamo i našu kreativnu platformu. Tu radimo na terenu već spomenuta problemska i tematska snimanja. Bitno je to da se polaznici vesele škljocanju fotoaparata i kasnijem analiziranju onog što su “dobili”.

U što nas fotografija uvodi, što nam donosi?

Fotografija je ključan vizualni medij za današnju civilizaciju te je toliko prisutna u našim životima da katkada i nismo svjesni njezinog značaja. Vrlo je važna jer bez nje ne bismo postojali u smislu naše povijesti. Kada, na primjer, želimo prijateljima pokazati gdje smo bili, na kojem putovanju, prvo pokazujemo fotografiju tog mjesta. Dakle, fotografija ima višestruku važnost, ona čuva našu povijest, našu memoriju, civilizaciju, a isto tako može prenijeti poruku. Također, mislim kako je nekada važnija fotografija, nego sama riječ kako bismo izrazili nešto. Ne kaže se uzalud da jedna fotografija vrijedi tisuću riječi.

 

                                                                                                                                                                  Franka Šprajc i Timotej Hunjet

 
(326 posjeta)